موکت یا کفپوش نسوز چیست؟

تعریف موکت یا کفپوش نسوز و ضد حریق

موکت یا کفپوش نسوز و ضد حریق یکی از مباحث جالب توجه در زمینه موکت است. البته جنبه جالب توجه بودن آن اطلاعات غلط و باب شدن اصطلاحات نادرست آن ، بین مردم است. در این مقاله، سیزال به تشریح موضوع کفپوش نسوز و ضد حریق پرداخته است.
کف پوش ها کلاس های مقاومتی متفاوت در برابر حرارت دارند که موکت نیز از این قاعده مستثنا نیست! ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که موکت نسوز و ضد حریق وجود ندارد. ولی میزان واکنش به آتش در کفپوش ها بالاخص موکت ها درجه بندی خاصی دارد که به اختصار توضیحات آن مطرح می‌گردد.

میزان واکنش به آتش موکت های اروپایی و آمریکایی:

واکنش به آتش در موکت‌های اروپایی: 

برای سنجش مقاومت کفپوش موکت‌های تولید شده در اروپا به دو نماد Afl – Efl تقسیم بندی می‌شود.
Afl نشان دهنده بیشترین مقاومت در برابر آتش و به نوعی علامت کفپوش نسوز و ضد حریق می‌باشد که برای موکت هیچگاه عنوان نمی‌گردد. زیرا همانطور که پیشتر اشاره شد موکت نسوز وجود ندارد. بهترین درجه مقاومت موکت در برابر آتش Bfl است و کمترین میزان مقاومت موکت Efl می‌باشد، همچنین زمانی که هیچگونه آزمایشی بر روی موکت در برابر آتش صورت نگیرد از عبارت Ffl استفاده می‌گردد.
جز میزان مقاومت موکت در برابر آتش میزان دودی که در هنگام آتش سوزی از موکت ساطع می‌گردد نیز حائز اهمیت می‌باشد؛ و با عبارت S نمایش داده می‌شود که S1 میزان انتشار دود کمتری نسبت به S2 دارد.
اشکال استفاده شده برای نسبت واکنش به آتش موکت های اروپایی به شرح ذیل می‌باشد:

موکت نسوز

واکنش به آتش در موکت‌های امریکایی: 

آزمایش میزان اشتعال زایی موکت ها توسط دو کلاس ۱ و ۲ می‌باشد.
کلاس ۱: برای بخش‌هایی که احتمال بیشتر است به عنوان مثال راه‌رو‌ها ، ورودی و خروجی ها استفاده می‌شود.
کلاس ۲: برای مابقی فضاها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بدیهی است که اطمینان از ایمنی در فضاهای مختلف اعم از هتل ها که ملزم به استفاده از موکت بوده و همه فضا ها از پوشش موکت بهرمند هستند اهمیت بالاتری دارد و البته این ایمنی در فضاهای دیگر از جمله فضاهای اداری و همچنین مسکونی نیز بسیار حائز اهمیت می‌باشد. از این رو پیشنهاد می‌شود که برای پوشش محیط از موکت‌هایی استفاده شود که از میزان مقاومت مطلوبی در برابر حرارت برخوردار می‌باشند. 

در میان الیاف مورد استفاده جهت تولید موکت بعد از پشم، نایلون یا همان پلی آمید بهترین انتخاب است؛ چرا که نقطه ذوب بالایی دارد و هنگام آتش سوزی شدت آتش را کنترل کرده و در همان نقطه می‌سوزد. که این امر از سرایت آتش به اطراف جلوگیری کرده و انتشار گازهای سمی را به حداقل می‌رساند. دیگر الیاف مورد استفاده در تولید موکت پلی استر و پلی پروپیلن می‌باشند که از این دو پلی استر از مقاومت بالاتری نسبت به پلی پروپیلن برخوردار می‌باشد.

باتوجه به تفاسیر ارائه شده و همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، موکت ضد حریق، موکت نسوز، و موکت ضد آتش یا هر اصطلاح دیگری که در این بحث می گنجد نادرست است.